VIRTUELNA TURA DELA IVANA MEŠTROVIĆA

Muzeji u fokusu

Kulturni centar Vam predstavlja virtuelnu turu dela Ivana Meštrovića izloženu u Narodnom muzeju, u okviru koje su postavljene njegove karijatide i gde se takođe nalaze spomenici kao što su Kosovka devojka, Miloš Obilić, Udovica, Kraljević Marko, Srđa Zlopogleđa… Odliv biste Nikole Tesle, velikog prijatelja Ivana Meštrovića kojeg je zamolio da napravi njegov spomenik, nalazi se i u Muzeju Nikole Tesle.

Vajarska ostvarenja Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja predstavljaju značajnu celinu koja svedoči o ranijem periodu njegovog stvaralaštva povezanog sa delom opusa inspirisanog tragedijom i herojstvom junaka opevanih u srpskoj narodnoj poeziji. Ove skulpture su rađene u širokom rasponu stilskih osobenosti, od realizma, preko reminiscencija na antičku plastiku, zatim punih, napetih, nekad barokno energizovanih, ekspresivnih vitalnih formi, kao i radova sa izraženom secesijskom stilizacijom.

Pored skulptura koje imaju angažovani karakter izveo je i niz portreta ličnosti koje su obeležile prve decenije 20. veka u različitim sferama života, poput Kralja Petra, Nikole Pašića, Milenka Vesnića, Jovana Dučića i drugih, tako da ovaj deo Meštrovićevog bogatog i raznovrsnog stvaralaštva, koji se čuva u zbirci Narodnog muzeja, u okviru kojeg je i nekoliko remek-dela jugoslovenske skulpture, danas predstavlja svedočanstvo o jednom vremenu, o njegovim estetskim i političkim idejama i idealima.

Muzeji u fokusuKulturni centar Vam predstavlja virtuelnu turu dela Ivana Meštrovića izloženu u Narodnom muzeju, u…

Posted by Kulturni Centar Mionica on Четвртак, 09. јул 2020.

Muzeji u fokusuKulturni centar Vam predstavlja virtuelnu turu dela Ivana Meštrovića izloženu u Narodnom muzeju, u…

Posted by Kulturni Centar Mionica on Четвртак, 09. јул 2020.

+There are no comments

Add yours